Dark Mode On / Off

Zeg eens vaker Nee

Zeg eens vaker nee

Het is niet gek om vaker nee te gaan zeggen, want we moeten al zoveel. Van anderen, maar ook van onszelf. In mijn studententijd zei ik ook overal ja op. Evenementen, feestjes, werk, klusjes, familiegelegenheden. Deels omdat ik niets wilde missen, deels omdat ik het belangrijk vond dat de ander positief over mij dacht.

Toen ik op een gegeven moment fysiek ziek werd, wist ik dat dit niet meer kon. Sterker nog: ik werd noodgedwongen de vrager (van boodschappen doen tot even een wandeling maken) en ontdekte dat ik de nee als antwoord op mijn vraag helemaal niet vervelend vond en het ook niet mijn mening beïnvloedde van hoe ik over een ander dacht. Dit heeft me geleerd een balans te vinden tussen ja zeggen en nee zeggen, omdat nee zeggen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Het is alleen maar ingewikkeld in je eigen hoofd. Daarom heb ik een guide geschreven die jou kan gaan helpen om vaker nee te zeggen.

Waarom nee zeggen lastig kan zijn

Kijk je al weken of dagen op tegen die familieverplichting? Bedenk dan of het écht nodig is om er naartoe te gaan. Doe geen dingen waar je echt heel erg tegenop ziet. Dit klinkt makkelijk en logisch. Maar dat is het niet. Er zijn echt veel redenen waarom mensen het lastig vinden om nee te zeggen. Enkele voorbeelden die ik terugzie bij cliënten:

  • Hoe zal een ander wel niet over me denken;
  • hoe past het beeld dat de ander van me heeft bij het beeld dat ik over mezelf heb;
  • ik vind mezelf best aardig en wil dat bewijzen aan de ander;
  • misschien is het wel heel egoïstisch om nee te zeggen, omdat ik even een avondje rust wil, ondanks dat mijn buurvrouw echt even hulp nodig heeft?

Het gevolg van JA

Je zegt JA tegen iedereen, tegen alles wat op je pad komt. Je bent druk op je werk, met je partner en je gezin. En je geeft al je vrije tijd weg aan anderen: voor verjaardagen, etentjes, familieverplichtingen. Je volgt een cursus, bent aan het sporten en tussendoor heb je tijd om even snel op adem te komen of tijd aan je kinderen te besteden. Je balans is kwijt, want voor JOU is er geen tijd! Want Ja zeggen tegen een ander, is Nee zeggen tegen jezelf.

Vervelende gevolgen van te weinig nee zeggen

Wanneer je altijd maar ja zegt en bijna nooit nee zegt, kan het gebeuren dat je aan jezelf voorbij gaat. Dit kan op verschillende manieren te merken zijn. Bijvoorbeeld aan je emoties en gedachten wanneer je weer ja zegt. Mogelijk raken spieren in je borstgebied en schouders meer gespannen, wat je kunt merken doordat je je schouders hoger hebt dan normaal. Je kunt er buikpijn van krijgen, omdat je het moeilijk vindt om nee te zeggen (want wat zal die ander wel niet denken als ik nee zeg?!). Je neemt letterlijk geen tijd meer voor jezelf, waardoor je moeilijk aan échte ontspanning toekomt.

Herken jij je hierin en wil je jouw patroon van Ja-zeggen doorbreken en Nee-zeggen leren?

Stop met JA zeggen, als je diep van binnen NEE wil zeggen

Zeg NEE tegen anderen en vanaf nu JA tegen jezelf! JA zeggen tegen jezelf kan ervoor zorgen dat je weer tijd hebt voor jezelf. Je raakt weer in balans. En als wat je doet, wordt leuker, intenser en mooier. Nee zeggen tegen anderen kan lastig zijn in het begin, maar het is best leuk. Met mijn gratis guide hoef je het niet alleen te doen. 

Download de guide!

Vul jouw naam en e-mailadres in en ontvang de guide in jouw mailbox. Jouw e-mailadres gebruik ik voor niets anders dan om je af en toe een mooie aanbieding sturen en je te informeren over mijn behandelingen.

Lees ook: