Dark Mode On / Off

Een effectieve behandeling van posttraumatische stress (PTS) is schrijftherapie. Er gebeurt namelijk van alles in ons brein als we schrijven: je verwerkt complexe emoties, je leert jezelf beter kennen en je komt tot inzichten als je gedachten en gevoelens uitschrijft.

Door dingen op papier te zetten en het zwart op wit te maken, creëer je een soort bewustwording van wat er in je hoofd en lijf omgaat. Door het te schrijven, voelt het ‘echter’, ondanks dat je heel goed weet dat de situatie echt is. Tegelijkertijd zijn praten en denken niet altijd voldoende om helderheid te krijgen over jezelf. Voor sommige mensen zijn traumaverwerkingsmethodieken als EMDR te heftig en krijgen ze het gevoel dat ze de controle verliezen. Dat wordt bij schrijftherapie vaak anders ervaren. Je doet het voornamelijk zelf en behoudt grotendeels de controle, waarbij de opdrachten worden gedeeld met de therapeut per mail. Wanneer nodig, is er telefonisch contact. Schrijftherapie is daarom niet alleen heel geschikt voor trauma’s, maar ook voor andere situaties.

schrijftherapie

Je komt niet verder met een situatie

Iedereen maakt wel eens dingen mee die om aandacht vragen. Schrijven is een goede manier om hiermee aan de slag te gaan, als je het gevoel hebt dat je vast zit. Er zijn verschillende fasen die je volgt onder begeleiding waardoor je de diepte in kunt gaan met jezelf en tot inzichten komt.

Bewustwording van wat er wel is

Wat je aandacht geeft, groeit. Om bewuster te zijn van de mooie momenten in je leven, kun je je gevoel van welbevinden vergroten. Het helpt hierbij om te schrijven over waar je dankbaar voor bent, welke geluksmomenten je ervaart en waar je goed in bent. De schrijfoefeningen doe je zelfstandig, maar wel onder begeleiding, zodat je leert analyseren en je de bewustwording kunt vergroten. Als therapeut kom ik vaak tot andere en diepere inzichten dan degene die de opdrachten uitvoert. Handig voor als je niet goed in je vel zit en het niet goed kunt zien. Maar ook wanneer je heel lekker in je vel zit en dit wil versterken, is dit geschikt.

Verwerken van gebeurtenissen

Helaas is het leven soms niet makkelijk en maken mensen dingen in hun leven mee die zo traumatisch zijn, dat erover praten te heftig is. Of omdat de emoties te overspoelend zijn, of omdat er schaamte of andere gevoelens zijn. En het hoeven niet eens levensveranderende gebeurtenissen te zijn waar veel gevoelens en emoties door loskomen, die je niet makkelijk kunt delen. Juist als je emoties en gevoelens je in de weg zitten waardoor je ze niet deelt met een ander, is het bijna onmogelijk om te leren omgaan met de gebeurtenissen. Schrijven kan ervoor zorgen dat je zelf een plekje kunt creëren voor jouw ervaringen. Niet alles heeft dezelfde impact op iedereen. Een auto-ongeluk kan door de een makkelijk verwerkt worden, terwijl een ander hetzelfde ongeluk ervaren heeft met doodsangsten.

Ik geloof als therapeut niet in loslaten en het achter je laten, ondanks dat veel mensen roepen dat je het moet loslaten of het achter je moet laten.. Ik weet namelijk uit ervaring dat het helpt als je leert jouw eigen gedachten en gevoelens te (h)erkennen, maar ook dat een ander dat doet. Bij de schrijftherapie van Praktijk Ki word je begeleid en ondersteund in jouw verwerkingsproces. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Sterker nog: ik hoop dat je leert en ervaart dat het veilig en waardevol kan zijn om je gevoelens en gedachten te delen.

De verbinding met jezelf versterken

Het leren kennen van jezelf is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het versterken van de verbinding met jezelf. Vragen als Wie ben ik?, Wat kan ik? en Wat doe ik?, zijn hierbij erg relevant. Ook bij dit traject van Ki komen deze vragen aan bod, maar dat niet alleen. Het uitwerken van deze drie vragen wordt aangevuld met opdrachten die jou dieper laten nadenken. Deze aanvullende opdrachten zijn afhankelijk van jouw vraag of behoefte.

Therapeutisch model voor traumatische gebeurtenissen

Bij Praktijk Ki wordt gewerkt met een model dat drie fasen bevat: imaginaire exposure (het weer voor je zien wat er gebeurd is), cognitief herstructureren en coping (wat is er gebeurd en hoe ga je ermee om) en het versterken van jouw sociale vangnet door met anderen te delen wat je hebt meegemaakt. Als laatste vindt er een symbolische afsluiting plaats van de gebeurtenis.

Hoe lang duurt schrijftherapie?

Afhankelijk van jouw vraag en doel, bepalen we de duur van jouw therapie. Dat is niet zo gek, want als je tot bepaalde inzichten wil komen, kun je er in 4 sessies al zijn. Als je traumatische gebeurtenissen wil verwerken, mag je rekening houden met 8 sessies. In samenspraak met jou kijken we naar de tijd tussen de sessies. In sommige gevallen zit er 1 week tussen de sessies en in sommige gevallen 2 tot 3 weken.

Voorwaarden voor online schrijftherapie

Als je een goed resultaat wil boeken, zijn er enkele voorwaarden waar jij en ik ons aan moeten houden.

Wat je van mij mag verwachten:

  • Ik bereid elke sessie inhoudelijk voor
  • Ik lees altijd jouw teksten naar aanleiding van de opdracht en geef hier feedback op
  • Ik analyseer jouw teksten op basis van het therapeutisch model
  • Ik begeleid je in jouw proces, ongeacht hoe zwaar het voor je is

Wat ik van jou verwacht:

  • Je schrijft niet vaker dan 3x per week en niet langer dan 25 minuten per keer
  • Je maakt bewust tijd voor het schrijven en zorgt dat je niet gestoord kunt worden door kinderen, huisgenoten, partners of huisdieren
  • Je schrijft in een ruimte waar je je veilig en op je gemak voelt
  • Je ontloopt de pijn niet
  • Je schrijft zonder na te denken over spelling en grammatica
  • Na het schrijven ga je minimaal 15 minuten iets doen wat jou helpt ontspannen (wandelen, in bad, lezen, bellen met een vriend)

Schrijf me! (voor meer informatie)

Wil jij weten of de schrijftherapie van Praktijk Ki bij jou past? Neem dan contact met me op voor een kennismakingsgesprek waarin we onderzoeken wat jij nodig hebt, maar ook wat ik jou kan bieden.