Dark Mode On / Off

Lichaamsgericht naar binnen keren

Waarschijnlijk een vage titel: lichaamsgericht naar binnen keren. Als ik dit zeg tegen cliënten, krijg ik vaak de opmerking: je lichaam gaat toch over de buitenkant, over je fysieke niveau?

Dat klopt. Maar vanuit het holisme werkt het ook zo:

Doordat je goed voor je lichaam zorgt, door middel van een massage, of door middel van EFT of haptonomie en zelfs sporten, zorg je ook goed voor je mentale en emotionele niveaus. En dat werkt minder ingewikkeld dan je zou denken en dat ga ik je hieronder proberen uit te leggen.

Je bent een ui

Als de genoemde activiteiten onder het volgende kopje onder goede begeleiding gedaan worden, ontstaat er ruimte voor het naar binnen keren. Zie het als een uitje. De buitenste laag is de schil, die wil je eraf hebben. Laten we zeggen dat de schil gelijk staat aan bijvoorbeeld: concentratieproblemen, snel gefrustreerd raken, prikkelbaar zijn, vermoeidheidsproblemen en lusteloosheid.

Als de schil eraf haalt door lekker naar de sportschool te gaan of met mindfulness aan de slag te gaan, ontdek je dat je niet zomaar prikkelbaar bent en vermoeidheidsproblemen hebt, maar dat er iets anders aan de hand is. Je voelt je misschien wel gestrest, of opgejaagd.

Als je onder begeleiding een van de genoemde activiteiten uitvoert, ga je net door het volgende laagje heen, het moment waarbij je ogen tranen door je ui. Dit kan je vergelijken met problemen die je misschien ervaart. Je hebt moeite met voor jezelf opkomen en daarom voel je je gestrest; en niet omdat je werkdruk zo hoog ligt. In slaap komen lukt niet goed doordat je piekert en je maakt je ergens zorgen om en voelt je angstig. Je hebt nergens zin in, voelt je lusteloos, en dat komt niet per se doordat je moe bent, maar gewoon, omdat je gedachten eigenlijk iets duisterder zijn dan je wil toegeven.

De begeleiding van een therapeut kan jou helpen om naar de kern van jouw probleem te gaan. De Bron.

Vanuit hier kan je vervolgens weer door, want wat de situatie ook was, waardoor je je nu zo voelt, in dit precieze moment, zit jij niet in die situatie. Je leest mijn blog.

Effecten van lichaamsgericht werken

Boksen, massages, bootcamp, haptonomie, EFT, schaalwandelen, mindfulness, ademen, schilderen, spiegelen, dansen. Allemaal voorbeelden van lichaamsgericht werken die bewezen een positief effect hebben op je brein, je welzijn en emotieregulatie.

Je leert het verschil tussen dat wat is ontstaan uit vroegere gebeurtenissen en overtuigingen en wat de huidige situatie daadwerkelijk is. Ondanks dat het lastig zal zijn, leer je om emoties te accepteren en toe te laten. Ze zullen ook weer makkelijker wegvloeien waardoor de emoties je niet meer overspoelen.

Als je bepaalde onbewuste overtuigingen hebt over jezelf, kun je vanuit je huidige perspectief bepalen of ze nog steeds waar zijn. En lichaamswijsheid, daar kun je beter op afstemmen, omdat je leert wat je lichaam jou vertelt. Op deze manier krijg je meer vertrouwen in jouw innerlijk weten.

Mogelijke effecten van lichaamsgerichte therapie:

  • rust en ontspanning ervaren
  • meer zelfvertrouwen
  • genietend in het leven staan
  • minder stress
  • minder angst gevoelens, minder schaamte, schuld en onzekerheid
  • beter voor jezelf zorgen (lichaam en geest)
  • eerder grenzen aanvoelen en kunnen begrenzen
  • hechtere verbinding met mensen om je heen
  • minder keuzestress

Balans traject

Lichaamsgerichte therapie maakt onderdeel uit van al mijn therapieën. Hoe weet je nou wat bij jou past? Als jij het idee hebt dat je meer een doener bent dan een prater, zou een Balans traject bij jou kunnen passen. Neem gerust contact met me op als je hier meer over wil weten of boek direct een Inzicht sessie.

Advertisements

Lees ook: