Dark Mode On / Off

Disbalans accepteren

De mens in de Westerse wereld is massaal op zoek naar balans in het leven. Maar wist je dat dit streven eigenlijk zinloos is? Leven in disbalans is een natuurlijk fenomeen en dat betekent niet dat je geen rust kunt bereiken. Je ziet bijvoorbeeld dat de seizoenen elkaar in balans houden, en dit geldt eigenlijk ook voor de gebeurtenissen in jouw leven en de impact die het heeft op jouw balans. Het leven met ups en downs is kort gezegd een van de natuurwetten. Als je je weer eens uit balans voelt, probeer dan te denken aan de werking van yin en yang, of van hoe de seizoenen lopen, het verschil tussen dag en nacht. Ze kunnen allemaal niet zonder elkaar, de één heeft de ander nodig om te kunnen bestaan.

Yin en yang

Iedereen kent het symbool, een mooie cirkel met een witte en een zwarte druppel. In de witte druppel zie je een zwarte stip en in de zwarte druppel een witte stip. Yin staat symbool voor de donkere nacht, de rust en het terugtrekken in de winter. Yang staat voor de lichte dag, het naar buiten treden en expressie. Samen vormen ze een etmaal, in mooie harmonie met elkaar én in balans. Maar het is nooit tegelijkertijd nacht en dag. Ze wisselen elkaar af en dat is precies zoals het werkt met de gebeurtenissen in ons leven.

We zijn in deze westerse maatschappij veel blootgesteld aan prikkels. Er gebeurt nou eenmaal veel op een dag, in een week. Je hebt je werk, studie, huis, vrienden, familie, hobby’s, sport, persoonlijke beslommeringen en misschien ook nog huisdieren en kinderen. En ergens tussen alle gebeurtenissen en afspraken door, mag je tijd vinden om te ontspannen en de balans te vinden. Voor veel mensen lukt het niet om hier tijd voor vrij te maken en dat levert (extra) stress, spanning en vermoeidheid op.

Dagje naar de spa

Balans op korte termijn bestaat niet. Het is geen doel waar je naar nastreeft, maar een utopie waar heel veel branches (wellness, farmacie) veel geld aan verdienen. Een dagje naar de Spa kan je lichaam en geest goed ontspannen en laten uitrusten, maar je haalt je problemen niet weg. je hebt nog steeds je werk, je familie, je kinderen, en alles waardoor je geen rustmomenten lijkt te vinden waardoor de stress weer naar je terugkeert. Deze rustmomenten helpen je hooguit om er even wat relaxter mee om te gaan, maar de disbalans is er nog steeds.

De Traditionele Chinese Geneeskunde geeft middels de vijf elementenleer zelfs aan dat balans niet bestaat, althans, niet op de manier zoals wij ernaar op zoek zijn. Je zit in het ene, maar verlangt naar het andere. En als het andere er is, verlang je weer naar het ene. Als het lang koud en nat is, wil je droogte en warmte. Maar wanneer het weer te lang droog en warm is, hoop je op afkoeling en regen. Door disbalans en frictie ontstaan creatie en beweging. Het is een hefboomwerking van de natuurkracht die creatie-kracht heeft en beweging geeft. Wanneer er perfecte balans is, stopt dit en stroomt er niets. En dat betekent dat er ook geen levensenergie is, geen Ki.

Natuurlijk disbalans

Zoals met veel dingen valt de innerlijke weerstand weg, wanneer je iets accepteert zoals het is. Dat geldt ook voor de natuurlijke disbalans in ons leven. De realiteit is vaak dat je iets wil wat er niet is, of dat er iets is wat je niet wil. De balans zit eigenlijk gewoon in het accepteren dat dit contrast er is en er altijd zal zijn. Dag en nacht, eb en vloed, zomer en winter. Nooit tegelijkertijd, maar ze wisselen elkaar altijd af, waardoor er altijd balans is vanuit het grotere geheel gezien, en er nooit balans is in een bepaald moment.

Aan de hand van de natuurlijke groei en levenscyclus van de 5 elementen laat ik je graag de dualiteit van balans zien: er is altijd balans én er is nooit balans.

Groeien en bloeien versus oogsten en genieten

De lente en zomer zijn er voor de groei, de ontwikkeling en het harde werken om iets te bereiken. Lange en warme dagen zorgen voor de ontwikkeling van potentie tot groei en bloei. Het is een periode van veel energie, veel beweging en meer verbinding. De lente en zomer symboliseren de eerste helft van je leven. Je jeugdigheid, groei en ontwikkeling, tot en met je volwassenheid en bloei van je leven. Je werkt hard om kennis te vergaren, werk en een partner te vinden. Je gaat je settelen en bent bezig met je toekomst. Je maakt veel mee op mentaal-emotioneel vlak waardoor je wijze lessen leert, mede dankzij het vele stoten van je neus.

Hoe vaak hoor je grootouders niet zeggen: ‘Ik heb nu tijd om te genieten van mijn kleinkinderen. Dat had ik vroeger niet met mijn eigen kinderen.’ Als je het ritme van de natuur volgt en begrijpt, dan zie je waarom dit zo is en dat het heel natuurlijk is.

De herfst en winter vormen het contrast hierop. Vruchten halen we naar binnen, grond wordt gezuiverd en we laten haar rusten. De herfst en winter symboliseren de rust en stilte, naar binnen gerichte energie en het opladen. Het gaat nu om loslaten en berusten. Deze seizoenen staan symbool voor de tweede helft van je leven. Je bent meer dan ooit jezelf dankzij alles waar je hard voor hebt gewerkt. Er is rust en stabiliteit en je ontdoet jezelf van onnodige ‘moeten’. Door al je levenservaring hoef je niet meer hard te werken. Genoeg tijd om te genieten en te rusten, waardoor de balans ontstaat met het harde werken in je jongere jaren. Je levensloop is daarmee in balans.

Balans

Zoals je ziet is je hele leven dus een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Er is actie, en rust. Vreugde, en verdriet. Een begin en een eind, inspanning en ontspanning. Het is het een of het ander, zoals dat het nacht of dag is. Het loopt deels in elkaar over omdat je ‘s nachts weet dat de ochtend eraan komt en dat na actie altijd een moment van rust komt. De afwisseling van al deze dingen houden jou in balans en accepteren dat balans geen balans heeft, geeft ontzettend veel rust in het moment, omdat je weet dat het volgende moment je kan bieden wat je nu al wenst.

Heb jij de disbalans in jouw leven al geaccepteerd en wil je op energetisch niveau ook werken aan de stroming (Ki) die voortvloeit uit een gebalanceerde disbalans? Boek een chakra healing waarbij ik eerst een analyse maak van de staat van jouw chakra’s zodat we eventuele blokkades kunnen herstellen.

Advertisements

Lees ook: